🚀 Actie [current_date format=’d F Y’]: bestel vandaag en ontvang het Eiwitrijke receptenboek t.w.v. €19,95 voor maar €0,00!
Een gezonde leefstijl bestaat voor het grootste deel uit gezonde voeding, aangevuld met voldoende ontspanning en beweging. Het voedingscentrum geeft als richtlijn dat je minimaal twee stuks fruit en 250 gram groente per dag moet eten. Dat is een realistisch streven, maar hoe zorg je ervoor dat het ook gevarieerd is? Wij zetten alle vitaminen voor je op een rij, zodat jij een vitaminerijk leven kunt leiden.
Het is eerst goed om te weten wat vitaminen precies zijn. Vitamines zijn voedingsstoffen die in heel kleine beetjes voorkomen in je eten en drinken. Je lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven en normaal te kunnen groeien en ontwikkelen. Je lichaam kan veel vitamines niet, of niet voldoende, zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je er dagelijks genoeg binnen krijgt. In totaal zijn er dertien stoffen die de naam vitamine hebben gekregen. Groenten en fruit zijn vitaminerijk voedsel.
Rond 1906 werden vitamines ontdekt. Men merkte namelijk dat voedsel met bepaalde stoffel essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Deze stoffen kregen de naam ‘’vitamines’’. Christiaan Eijckman ontdekte de eerste vitamine en noemde het thiamine. Thiamine is nu beter bekend als vitamine B1.
Het woord vitamine is een combinatie van het Latijnse ‘’vita’’, wat leven betekent, en het woord ‘’amine’’, wat stikstof bevattende verbinding betekent. Veel later ontdekte men dat niet alle vitamines stikstof (amine) bevatten, maar het woord ‘’vitamine’’ was toen al algemene in gebruik.
Vitamines worden in de dunne darm opgenomen door het lichaam. Op welke manier dit gebeurt hangt ervan af of de vitamine in water of olie oplosbaar is. Voor vet oplosbare vitamines geldt dat deze het best worden opgenomen in je lichaam als er vet of olie in het voedingsmiddel aanwezig is. Van wateroplosbare vitamines is bijna geen voorraad aan te leggen door het lichaam. Een uitzondering hierop is B12. Een overschot aan vitamines wordt afgevoerd via je urine, of bij vet oplosbare vitamines ook via je gal. Het lichaam neemt sommige vitamines uit voedingssupplementen beter op dan vitamines uit voedsel.
Er zijn dus in totaal dertien verschillende vitamines, vier in vet oplosbare vitamines en negen in wateroplosbare vitamines.
Je vindt vet oplosbare vitamines vooral uit producten die vet bevatten, zoals boter, vis, noten en melk, maar zo zijn er ook vitaminen in vlees te vinden. Dat is ook waarom ze vet oplosbare vitamines worden genoemd. Deze vitamines worden via je darmen opgenomen en opgeslagen in je lever en de weefsels van je lichaam, totdat je lichaam ze nodig heeft. De vet oplosbare vitamines zijn:
– Vitamine A (retinol)
– Vitamine D (cholecalciferol)
– Vitamine E (tocoferol)
– Vitamine K (geen echte vitamine)
Wateroplosbare vitamines vind je juist in het vocht van voedingsmiddelen, wat ook de reden is dat ze zo genoemd worden. Denk aan: groente, fruit, brood en volkorenproducten, noten, peulvruchten, melk en melkproducten. Deze vitamines worden snel in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamines direct met je urine je lichaam weer uit. Het is dus belangrijk dat je deze vitamines regelmatig bijvult. De wateroplosbare vitamines zijn:
– Vitamine B1 (thiamine)
– Vitamine B2 (riboflavine)
– Vitamine B3 (niacine)
– Vitamine B5 (pantotheenzuur)
– Vitamine B6 (pyrydoxine)
– Vitamine B8 (biotine)
– Vitamine B11 (foliumzuur)
– Vitamine B12 (cyanocobalamine)
– Vitamine C (ascorbinezuur)
Deze belangrijke vitamines ondersteunen jouw weerstand:
Vitamine A is onmisbaar voor je lichaam. Dit deel van vitamine A zit vooral in dierlijke producten. Groenten en fruit bevatten carotenoïden, een andere vorm van vitamine A.
Er zijn drietal varianten van vitaminen B die ondersteunen bij de afweer van het lichaam. Het gaat om de vitamines B6, B11, en B12. Van vitamine B6 en B11 kan geen voorraad worden opgeslagen in het lichaam. Vitamine B12 is de enige wateroplosbare vitamine waarvan wel een voorraad kan worden aangelegd door het lichaam. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.
Vitamine B11 krijg je binnen als je groenten eet, en dan vooral de groene varianten. Ook volkorenproducten zoals bruinbrood, vlees en zuivel bevatten vitamine B11.
Je vindt vitamine B12 in dierlijke producten zoals melk, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Een makkelijk ezelsbruggetje is de c van citrusvruchten. In dit fruit vind je veel vitamine C. Ook via paprika’s, kiwi’s, bessen en aardbeien krijg je vitamine c binnen.
Je vindt vitamine D vooral in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. In beperkte mate ook in eieren, halvarine, margarine, bak- en roomboter. Daarnaast kan je het ook van de zon ontvangen.
Vitamines en mineralen haal je uit een gezonde voeding. Het zijn zogenaamde microvoedingsstoffen die zorgen voor belangrijke processen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw van je botten. Hierbij werken vitamine D en het mineraal calcium intensief samen.
Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen is een scheikundig verschil. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten en dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door de dieren uit voeding en water. Wil je meer weten over goede voeding? Neem dan eens een kijkje op voedingscoach.com.
onderdeel van E-Commerce Online B.V.
🇳🇱🇧🇪
KvK: 80547672
BTW-nummer: NL861710976B01
Iedere voedingscoach die wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.